Włoskie likiery – smaki pełne słońca

Włochy to kraj nie tylko wspaniałego wina, ale także wyśmienitych likierów. Bogactwo smaków, aromatów i wyjątkowych receptur sprawia, że ta część Europy stała się prawdziwym rajem dla miłośników tego rodzaju trunków. Niezależnie od włoskiej prowincji, w której się znajdziemy, na stołach z pewnością będziemy mogli skosztować jednych z najlepszych likierów na świecie. 

 

Amaretto – szlachetna migdałowa esencja

Amaretto to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów. Jest to likier migdałowy, którego słodki smak zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Rodzime dla Lombardii, słynie z charakterystycznego aromatu, który przywodzi na myśl wyjątkowe włoskie noce. Produkuje się go z nasion moreli, migdałów i gorzkich migdałów. Przekąski podawane do amaretto zwykle podążają za jego słodkim i migdałowym smakiem – popularne są ciastka amaretti lub deser tiramisu.

Czy wiesz, że słowo “amaretto” oznacza w języku włoskim “trochę gorzki”? Jednak przymiotnik ten jest mylący, ponieważ likier jest daleki od gorzkości. Swej nazwy amaretto zawdzięcza za to nasionom gorzkich migdałów, które stanowią jego podstawowy składnik.

 

Limoncello – cytrynowy melodramat

Limoncello to kolejna włoska ikona. Delikatny likier cytrynowy, który idealnie wpisuje się w śródziemnomorską tradycję. Produkowany głównie na południu Włoch, zwłaszcza na wybrzeżu Amalfitańskim, w Kampanii, a także na Sycylii i Sardynii. Likier ten wyrabia się z alkoholu etylowego, cytryn (najczęściej z odmiany sfusato) oraz cukru. Niewiele więcej potrzeba, aby uzyskać niezapomniany smak lata i słońca zamknięty w butelce.

Limoncello pita zimna jest idealnym zakończeniem lądowego włoskiego obiadu. Potrafi też dodać mnóstwo smaku różnego rodzaju koktajlom, a także deserom, takim jak cytrynowe panna cotta czy sorbet.

 

Nocino – tradycja i dojrzałość

Nocino jest zaś likierem orzechowym – doskonałym połączeniem orzechów włoskich, cukru i alkoholu. Specyficzny sposób produkcji sprawia, że smak tego likieru jest niezwykle wyrazisty. Tradycja przygotowywania tego sposobu trunku wywodzi się z Emilia-Romanii, skąd zdobył międzynarodowy rozgłos. Najlepsze efekty osiąga po długim okresie dojrzewania, dzięki czemu nabiera pięknej, orzechowej głębi.

 

Zaopatrz się w włoskie likiery

Jeśli marzy Ci się bogactwo smaków włoskich likierów, warto zainteresować się bogatym asortymentem, jaki oferuje sklep https://amarone.pl/index.php/alkohole-4/wszystkie-alkohole/likiery/wlochy. To właśnie tam znaleźć można szeroką gamę wyrobów, które pozwolą Ci przekonać się na własne oczy (i kubki smakowe), jak wspaniałe są smaki pochodzące z tego niezwykłego kraju. Bez wątpienia Włochy mają alkoholikom bardzo wiele do zaoferowania, zacznij odkrywać bogactwo tego kraju już dziś – dzięki dla likierom z amarone!